Oplaadtijden verschillen afhankelijk van de accucapaciteit en de stroomvoorziening. Gelijkstroom (DC) opladen is de snelst maar is niet mogelijk voor elk voertuigen of laadstation. Opladen met wisselstroom (AC) komt vaker voor. Afhankelijk van het laadvermogen kan, bijvoorbeeld, het opladen van een Renault ZOE tussen 2,5 uur (22 kW) en 4,5 uur (11 kW) duren.
Thuisladen met een 3-pinsstekker is de langzaamste methode om een elektrisch voertuig op te laden en kan tot wel 24 uur duren.
Met behulp van een 7 kW thuislaadunit kan een auto volledig worden opgeladen in een nacht.
Met behulp van een ‘snelle’ lader bij een openbaar laadstation dat snelheden tussen 50 kW en 350 kW biedt, kan een elektrische Opel Corsa worden opgeladen tot 80% in slechts 30 minuten (Bron: AA).
Het bereik van een elektrisch voertuig is afhankelijk van verschillende factoren waaronder rijstijl, gebruik van verwarming/airconditioning, topografie en klimaatomstandigheden. De elektrische voertuigen in de Avis elektrische vloot kunnen echter allemaal met gemak 250 tot 300 kilometer (150 tot 180 mijl) afleggen.
Behalve als u een thuislaadpunt heeft, is het opladen van een elektrische auto via een standaard stopcontact in huis in principe mogelijk, maar niet aan te bevelen. Het is langzaam, maar het verlengd opladen via een huishoudstopcontact op deze manier kan leiden tot oververhitting.
Als u pech heeft met uw Avis elektrische autohuur, kunt u zoals gewoonlijk contact opnemen met onze pechhulplijn. Onze pechhulp is gespecialiseerd in elektrische voertuigen. Als een ruilauto nodig is, in het geval van pech, ontvangt u een vervangend voertuig.
Om openbare laadstation te gebruiken, moet u meestal een app downloaden of een betaalkaart hebben voor de leverancier van het oplaadstation om te kunnen betalen. Helaas is het momenteel nog niet mogelijk om een betaalkaart te gebruiken voor een specifieke leverancier bij elk laadpunt. U moet ook controleren of een laadstation de juiste stekker heeft voor uw auto.
Onze tip om het opladen eenvoudig en gemakkelijk te maken:
Download voor het huren een routeplanner-app waarin u oplaadkaart voor uw reis en bestemming met uw elektrische voertuig kunt maken.
Oplaadkaart-app voor elektrische voertuigen Chargemap dekt het grootste deel van de Europese oplaadnetwerken en heeft een kaart met meer dan 500.000 oplaadpunten. De app omvat een routeplanner en filters voor locatie en services om het laadstation te vinden dat het beste bij uw elektrische auto past. Met een Chargemap Pass kunnen bestuurders bij meer dan 300.000 compatible laadpunten in Europa betalen.
Met andere apps zoals Enel X Italia’s JuicePass kunt u de laadstationkaart, het stationtype, toegangsschema en kosten zien en kunt u een stekker reserveren. Vind de laadpuntleverancier met het meest fijnmazige laadnetwerk in het gebied waarin u gaat reizen.
De Electromaps -app in Spanje helpt bestuurders laadpunten te vinden, oplaadsessies te activeren en betalingen te doen via zijn contactloze universele betaaloptie, Electropass.
Vergeet niet dat sommige locaties, zoals snelwegtankstations, hotels en supermarkten gratis oplaadpunten bieden.
De meeste EV laadpuntleveranciers hebben een app die gratis te downloaden is. Zodra u zich heeft geregistreerd binnen de app en uw betaalkaartgegevens hebt ingevoerd, wordt u naar het dichtstbijzijnde laadstation gestuurd. Het betaalproces vindt dat direct via de app plaats. Sommige EV laadpuntleveranciers bieden een laadkaart die u binnen enkele dagen na registratie ontvangt.
Er zijn bepaalde aspecten waar u rekening mee moet houden bij het rijden met een elektrische auto als u overstapt van een benzine- of dieselauto die u kunnen verrassen, maar waar u snel aan zult wennen.
Zodra u het rempedaal loslaat, begint de auto te rollen.
Zorg ervoor dat u bij het parkeren de start-stopknop indrukt. Dit is de enige manier om automatisch de handrem te activeren.
De accu is meestal onder de auto geïnstalleerd. Daarom moet u schade aan de onderkant van de auto voorkomen.
Let goed op uw omgeving als u rijdt. Elektrische voertuigen zijn stiller dan benzine- en dieselmotoren en lastiger te horen voor andere weggebruikers, voetgangers, fietsers en ruiters.
Als u een thuislaadunit koopt, moet u kiezen of u vaste kabels wilt die aan de unit gekoppeld zijn of losse kabels, die u kunt wegbergen. Als u kies voor een unit met geïntegreerde kabels, moet u deze bij elk gebruik helemaal afrollen. Losse kabels laten de unit er netter uitzien en kunnen los worden bewaard.
Ja, het is veilig om uw elektrische voertuig te laden in de regen omdat de laadsystemen bestand zijn tegen water. Elektrische kabels en autoladers zijn weersbestendig.
Weeromstandigheden kunnen de laadsnelheid beïnvloeden. Bij kouder weer kan de accu moeten opwarmen voordat het op optimale snelheid kan opladen.
Het opladen van een elektrisch voertuig op een openbare locatie is op dit moment geen risico. Thuis moet de kabel in het laadstation worden vergrendeld, om verwijdering lastiger te maken.
Alle thuislaadunits voor elektrische voertuigen hebben veiligheidsfuncties om te voorkomen dat iemand uw elektriciteit steelt om hun eigen auto op te laden. Zoals de mogelijkheid om een tijd in te stellen waarbinnen het laden plaatsvindt, de dief moet dan precies weten wanneer het aan en uit gaat, en een elektronisch slot voor gemoedsrust.
Accu’s van elektrische auto’s laden op optimale snelheid op als ze tussen 20-80% zijn. Dit is gekoppeld aan de ingebouwde bescherming van de accu in de auto. Laadsnelheden vertragen als het voertuig 80% opgeladen is of lager dan 20% is.